Monday, June 30, 2008

pantai? ke tasik? pantai ke tasik??

tu lah soalan aku yang aku tanya kat ayah... apa nama tempat tu... ermm... aku pun confius ngan tempat yang ayah aku bawa ni... rupa2 nyer... nenek aku yang pandai tu letak nama tempat tu sebagai TASIK.... sebenar nya tempat yang aku nak gi tu adalah tanah ayah yang kat tepi pantai... nun terletaknya jauh dari bandar kuching... lebih kurang 1 jam jauh nya dari umah aku...

sebanar nyer kitorag pegi pantai tu hari sabtu tgh hari... tu pun dah lewat sgt coz kena tunggu adik perempuan aku balik dari oreintasi ICATS... dekat kol 1pm baru bertolak dari umah... sampai pantai (tasik) pun kol 215pm cam tu... dah lewat..

sebelum sampai kat pantai (tasik), kena lalu sungai guna ferry... tu pun dah kena bayar RM1... minyak punya pasal... terpaksa bayar lah... lebih kurang 4km kemudian dari ferry baru sampai kat destinasi yang di tuju... hehehe

Ferry untuk menghubungkan kete ke seberang

tiba jer kat sana.... nenek atok, cousin, untie, uncle semua ada kat sana menunggu kedatangan kitorg... time tu atok tgh potong kayu... cian org tua tu... nenek tgh masak... walaupun kitorg datang lewat, aku rasa aktiviti petang tu cukup untuk satu hari satu malam... dari petang ada jer aktiviti...

aktiviti pertama yang kitorg buat adalah.................... menangkap PONPON!! tau tak apa tu ponpon?? ia adalah sejenis ulat/cacing laut yang digunakan untuk memancing... bentuk cacing tu panjang giler... badan pepeh yang tepi nya ada kaki2 halus seperti lipan... kalau korang nak tau macam man rupa nyer... tgk lah gambar kat bawah tu.... sekali ngan sarang dier yang dah terpotong.... hehehe oh ya... untuk pengetahuan... tu lah pengalaman pertama aku mancari ponpon... hihihi

Sarang Ponpon yang tertanam di dasar

sarang yang dah terpotong

aku ngan ayah aku tgh cuba mengeluar kan ponpon

dari kiri: Nende (cousin), ayah aku (terselindung sebalik ponpon) dan zam (Member aku jiran sebelah umah)

aku tumpang glamor jer...

dari kiri: nende, aku, zakuan (adik zam) dan zam

lebih kurang kol 0530pm macam tu kitorg berhenti mencari ponpon coz dah cukup banyak dah kitorg cari... then kitorg pun bersiap nak gi memancing... tu pun kejap jer... huhu tak ada mood lagi nak memancing sebenar nya... ada mood nak ambik gambar jer... :P

lebih kurang ko 7pm... time tu dah magrib... kitorg pun bertolak balik ke umah... makan malam bersama atok nenek dan lain2... rumah pun tak ada elektrik lagi... terasa macam kitorg ni krew2 TV3 yang datang membantu dalam rancangan "bersama mu"... mana tak nyer... umah tak ada lampu, perabot tak ada lagi.. makan pun duduk atas lantai jer... hehehe tu yang macam tgh shotting rancangan bersama mu TV3... :P

tu emmy, adik aku... baru balik dari memburu kepala org... hehehe gurau jer... :P

aku tgh memancing dalam mood nak bergambar :P


selepas makan... kitorg pun lepak kat luar buat unggun api sambil menunggu air pasang dan pada masa itu lah mood untuk keluar menangkap hasil laut ada... huhu... dlm pukul 930pm... kitorg ramai2 ke tepi pantai untuk mencari ketam... dengan harapan untuk menangkap bapak ketam... tapi yang dapat anak ketam... jenis anak ketam yang ditangkap pun jenis ketam kasturi... byk jugak lah yang kitorg tangkap... kitorg buat panggang anak ketam... tu pun beberapa ekor jer untuk testing... hehehe yang selebih nyer simpan untuk di masak pagi esk nyer...

ni lah ketam yang di panggang.... ermm.. sedap hanyir rasa nyer... hehehe

selepas memangkap anak ketam... kitorg memancing di tepi pantai plak... sampai subuh kul 3am... time tu masing2 dah ngantuk giler... apa lagi..balik tdo lah... hehehe...

tapi apa2 pun... TASIK tu memang menarik berhatian coz... bleh nampak mata hari terbenam... cantik giler...



Tuesday, June 24, 2008

aku menghargai nya~~

sekian lama sudah berlalu hari jadi aku... selepas aku melihat gambar yang ada pada lap top saya dan Eddy pun tanya... baru saya teringat...maaf kan aku kerana terlupa untuk post kan blog ni... sebenar nya aku sangat berterima kasih kepada Eddy yang telah byk menjayakan party hari jadi aku ni... tanpa Eddy, birthday aku tak seperti ini...

sebenarnya aku pun tak tau apa yang berlaku coz hari jadi ni dibuat secara kejutan... Eddy yang merancang semua ni untuk menyambut hari jadi saya ngan kawan2... hari tu(14/5/2008) memang aku tgh kerja... saya balik pun dah kol 11pm... sampai umah dah dekat kol 12am... tapi sebelum hari tu (13/5/2008 mlm), lepas aku balik dari kerja... Eddy dah ajak aku kuar untuk celebrate birthday aku malam tu... hehehe... dier tunggu aku kat DOME sebelah tempat aku kerja (true fitness)... dier belanja aku makan kat sana dan ada hadiah utk aku... nk tgk hadiah tu?? hehee tunggu erkk.. aku post kan gambar tu...

ni makanan yang aku makan

time ni aku kat DOME "its Mocca"

ni lah hadiah yang die bagi kat aku... "HUGO BOSS"

ok kembali kat party tu lagi... hehehe aku tau Eddy nak buat birthday supprise... tapi aku tak tau siapa yang akan datang... so aku pun tertanya2 gak lah... lepas aku bali kerja kol 11pm tu... aku pun trus balik umah... sampai umah dekat kol 12am... sebab kat tempat kerja ada meeting kejap... sampai jer aku kat kondo tu... aku pun nampak sekelompok manusia yang tengah lepak kat tepi kolam... aku bleh ajak tu diorg yang nak celebrate birthday aku... tapi aku takut nak g dekat coz aku takut salah org.... hehehe then aku kol Eddy tanya dier kat mana... dier suruh aku trus ke kolam... so aku pun trus ke kolam...

kat sana, ada Dina dan Sanji, adik DINA, Ejay dan kawan dier, Sadeeq ngan Lydia dan tak lupa juga ngan Asmadi... marenee ngan shafiq tak ada lagi time tu coz tgh tlg Eddy ambik barang kat dalam umah... setelah aku sampai kat kolem tu.. aku nampak makanan dah ada kat atas meja... dengan mee hon singapura, mee hon biasa masak merah... ayam, kek, roti, air dan sebagai nya... penuh satu meja, kena pakai dua meja... hehehe

ni kek birtday aku.

ni rupa2nya aku sama birthday ngan adik DINA

saya berterima kasih kepada kawan2 yang sudi datang ke parti birthday saya... sebenar nyer kejutan... terutamanya Eddy yang telah banyak buat persediaan tu... terima kasih banyak-banyak... I Love You All!!~~~


Saturday, June 21, 2008

Poster dan Flyers FUSKUM 2008!!!!

hai geng... ni aku post kan blog baru mengenai poster dan flyers FESKUM 2008... sebenar nyer lama gak buat coz aku tak leh nak tukar format PSD kepada JPEG.. tapi sekarang aku dah buat balik kepada format JPEG...

komen lah poster aku ni... hehehe

Thursday, June 19, 2008

lirik Mila~~



Mila - Aku Lebih Tahu Lirik :-

Ku tahu

kau bukan lawan untukku
sampai ku harus cemburu
Fikirkan dirimu

Bukan mahu
cuba dabik dada dgnmu
siapa dia kasihku
aku lebih tahu

Luar dan dalam
tiada rahsia
lafaz dan diam
dah pun kubacanya
langkah dan ragam
hanya pencinta bahagia

(chorus)
Dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa
dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa
saling percaya

Ku tahu
kau bukan lawan untukku
sampai ku harus cemburu
pikirkan dirimu

Bukan mahu
cuba dabik dada denganmu
siapa dia kasihku
aku lebih tahu

Dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa
dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa
saling percaya

hooo oooooo...
saling percaya

Dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa

dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa

Dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa
saling percaya
ho ohhh..
saling percaya
ho ohhh.. ooo ohhhh...

Sunday, June 15, 2008

Gawai Dayak Kampung Serikin~~

helo geng... aku nak citer ni pasal aku malam semalam balik kampung jiran sebelah kampung mak aku... bukan aper pun... gawai ni setahun sekali jer... mula dari 1st june, tapi untuk upacara gawai ni adalah utk berterima kasih kepada semangat padi... pastu plak... upacara macam ni memang semakin pupus coz org tua kat kampung semakin ramai yang menganut agama kristian.. yang tinggal hanya yang masih menganut agama "PAGAN"... "PAGAN" tu bermaksud masih mengalamkan tradisi nenek moyang dulu-dulu kala...
time aku kat sana, aku sempat lah rakam video gawai tu... berapa saat jer lah... korang tgk lah sendiri... apa2 komen lah erk... huhuh

video

video

ni lah video clips yang aku rakam... selepas berapa tahun nanti... upacara macma ni tak akan ada dah... sebab org tua yang akan datang semua dah menganut agama kristian... so, tradisi ni semakin pupus dek di telan zaman...

Thursday, June 12, 2008

Persediaan konvo buat mak!~~

hai... nak bagi tau ni... konvo kat UM dah nak dekat dah...bulan lapan 4th hingga 10th macam tu... kalau korang nak datang, dipersilakan coz korang leh enjoy kat sana... perbagai aktiviti yang akan dianjurkan kat festival konvo UM nanti...

sempena hari konvo aku nanti... mak aku dah rancang2 nak pakai pakaian yang macam mana untuk hadir kat konvo aku nanti... so dier pun dah pikir nak pakai kebaya... dier dah beli kain kebaya warna pink dan dier hantar gi kedai jahit...

pas hantar kat kedai jahit, kitorang pun gi shooping komplek beli keperluan konvo untuk mak... mak beli kasut tumit dan beg tangan skali... huhuhu.. aku lah yang pilih kasut ngan beg tu... macam mana? sesuai tak? :p

kain kebaya warna pink




pastu, aku ngan mak pun balik, time tu dah kol 430pm kot... dah lewat... penat lagi... aku pun tak ada tenaga nak bercakap... huhuhu so, korang jgn lupa gi konvo aku tau... bawa hadiah untuk aku... huhuhu aku nak hadiah byk2... kekekeke

see you there!!!

Tuesday, June 10, 2008

Kampung ku~

setelah berapa hari aku kat kuching... aku pun diajak oleh mak... g kampung... lama dah tak g kampung, tgk keadaan rumah kat sana... tapi time tu mendung sebelum aku ke sana... dlm kol 3 petang... hujan pun turun... sekali gus membantut kan aktiviti aku... ingat kan nak g ambik tanah untuk wat experiment ternak cacing tanah... huhuhu tapi tak kesampaian plak...

so, time hujan-hujan aku tak leh wat aper... just duduk kat umah layan adik kecik aku yang nakal tu... macam-macam karenah dier... aku apa lagi... layannnnnn jer lah.... huhuhu.... sempat gak aku ambik gambar dier time dier aktif berposing... hehehe





gambar ni aku ambik time mak aku tgh mencangkul dlm hujan, nampak macam seni plak gambar ni kan... huhuh

Friday, June 6, 2008

salam!!

helo... sekian lama aku dah tak buat blog ni... rindu plak aku ngan suasana blog2 yang lepas.... byk kenangan yang boleh aku letak kat sini... skrg aku kembali dengan ada nya masa dan internet di sisi... aku pun mengorak langkah untuk menaip blog ni...

ok lah... sebenarnyer aku ni dah kat sarawak... aku dah balik sarawak coz kena sattle kan hal pribadi aku.... so semalam (5th June) aku dah naik flight ke kuching... so aku ambik cuti sebulan...

so bermula lah cerita aku kat sarawak selama sebulan ni... tunggu jer lah kedatangan blog2 baru aku erk.. aku akan bg tau korang nanti....
chow... :P